top of page
  • Smeden

En talangfull sångerska från Huskvarna

Hon var bara 14 år när hon vann svenska TV-programmet Talang. Hela Sveriges förundrades över hur vackert ”Amazing grace” framfördes. Nu sjunger hon mest för barnen och i kyrkan. Vi träffade Jill Svensson och pratade sång, barn och Huskvarna.

Alltid varit musikalisk

Jill Svensson är född och uppvuxen i Huskvarna, närmare bestämt på Huskvarna söder. Det har alltid varit sång och musik omkring henne även om det funnits en del idrottsutövande av både fotboll och brottning i familjen.

– Musiken har alltid funnits. När jag började i Huskvarna kyrkokör som 6-åring blev musik intresset starkare, jag sjöng i Huskvarna kyrka tills att jag var tonåring, säger Jill.

Hon gick låg- och mellanstadiet på Södergårdsskolan innan hon flyttade över till Junedahlsskolans sångklass och gymnasiet blev estetlinjen med inriktning musik på Per Brahe Gymnasiet.

Nu bor hon kvar i Huskvarna och bor tillsammans med man och sina två barn på Fagerslätt.

Talangfull karriär

Hela sin uppväxt var Jill med i olika talangtävlingar. Så när Talang från TV4 kom till A6 så var det klart hon ställde upp där, mest som en rolig sak. Hon gick då i åttonde klass på Junedahlsskolan.

– Jag hade idrottslektion när Talang ringde upp och berättade att jag hade gått vidare, det var en fantastisk känsla, minns Jill.

Hon imponerade på hela svenska folket och gick hela vägen till final. Hon sjöng en fantastiskt fin version av ”Amazing grace”. Till slut stod det mellan henne och en kille som var nio år vem som skulle vinna allt.

– Jag hade problem med hörsnäckan under uppträdandet, jag hörde inte hur jag sjöng så jag trodde att mitt framträdande gick dåligt. Så det kom som en chock när det var jag som vann, säger Jill.

För prispengarna startade hon ett eget företag, köpte en bil, åkte på semester med familjen och gav en del till klasskassan på Junedahl.

Fick en staty av Brand-Johan

Jill berättar att hon haft mycket kul i Huskvarna och i Smeden. 2017 sjöng hon på invigningen av Smeden uppe vid Slottsvillan. Hon sjöng bland annat för Leif ”Brand-Johan” Johansson låten ”Du är min man”.

– Brand-Johan har jag känt sedan jag var liten, han har alltid stöttat mig. Jag fick en staty av honom, kunskapens äpple, När dottern Seline föddes fick även hon en staty med gravering inuti, berättar Jill.

Det var en annorlunda tid då. Jill var gravid med sitt första barn, men visste inte om det förrän väldigt sent in i graviditeten.

– Jag har fått höra sedan jag var 13-14 år när jag fick diagnosen PCOS att jag inte skulle kunna få barn, säger Jill.

PCOS är en sjukdom som ger cystor på äggledarna och ger många symtom. Mensen är oregelbunden, det bildas inte lika många ägg, det är mera testosteron i kroppen och man får en sämre ämnesomsättning. Det innebär att man har svårare att gå ner i vikt.

– Jag fick gå till många olika dietister när jag var liten för min övervikt. Det var frustrerande när de inte förstod sig på min sjukdom, säger Jill.

Nu har Jill gått ner 45 kg på egen hand och har inte ätit vitt socker sedan 2014.

Mammaledig från skola och sång

Jill har fortsatt att sjunga och spela in även efter Talang. Hon har spelat in fyra album sedan 2010. Hon sjunger på bröllop, dop och begravningar.

– Det har varit tomt på sångfronten på grund av coronan, jag har varit igång i kyrkan, min man är diakon i en kyrka på Råslätt, där leder jag en kör för ungdomar, säger Jill.

Hon saknar musiken och att ha framträdanden. När hon inte har så många framträdande så tappas stabiliteten i rösten och det blir mindre träning av den.

Hon arbetar på en skola i Forserum som fritidspedagog och vill utbilda sig till det så småningom. Nu är hon mammaledig med sitt andra barn och det blir mycket sång och musik i hemmet.

– Seline älskar att sjunga och dansa, har jättebra gehör. Hon är snabb på att snappa upp melodier, låttexter och det kommer naturligt för henne, säger Jill

Dottern älskar låten i Disneyfilmen Frost så karaokeversion går varm i hemmet på Fagerslätt.

Jill pratar varmt om sina barn och det bästa med att vara mamma är att få den villkorslösa kärleken av barnen. Hon tycker det är häftigt att se dem utvecklas och växa upp också.

Seline är väldigt omhändertagande av lillebrodern Samuel som är 1,5 år och älskar att dansa till musiken.

– Hon är väldigt lik mig när jag var liten, säger Jill.

Text: Joakim Edvinsson/Andrea Rasmussen

Foto:  Andrea Rasmussen

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page