top of page
Smeden

Hälsoguider utbildas för en jämlik hälsa

Under måndagen samlades ett 20-tal intresserade personer som skulle påbörja sin resa att bli hälsoguider. Det är personer från Huskvarna söder, Råslätt, Österängen och Öxnehaga som ska ska utbildas i hälsa, livsstil och det svenska sjukvårdssystemet.

Vill påverka till hälsosam livstil.

En av deltagarna som kommit till Smeden är Valeria Demir som bor på Råslätt. Hon kommer ursprungligen från Syrien.

– Jag blev tillfrågad av en kompis som såg att jag är intresserad av hälsa. Jag tränar mycket och tänker på kosten. Så hon tyckte jag skulle passa bra, säger Valeria.

Hon är en av 20-talet personer som påbörjat sin resa att bli hälsoguider.

Hon berättar att hon har en stor familj som kan behöva förstå och lära mer om hälsa.

– Jag får börja med det nätverk jag har och börja påverka där. Då kan det sen sprida sig som ringar på vattnet, säger Valeria.

Förtroende i lokalsamhället.

Hälsoguider utbildas i samarbete mellan Region Jönköpings län och Jönköpings kommun, fokus på stadsdelarna Råslätt, Huskvarna söder, Österängen och Öxnehaga.

Det är ett frivillig arbete som handlar om att uppmuntra till en hälsosam livsstil, och om att alla ska få samma möjlighet att få information och kunskap om hälsa och sjukvård oavsett var man kommer ifrån eller vilket språk man pratar.

– Det är vanliga människor som har ett förtroende i de grupper som de är samspråka med som får en utbildning att bli hälsoguider, säger Ann Kristin Moeller, som är projektledare från Region Jönköping och utbildar tillsammans med Johnny Makdissi, Integrationslots i Jönköpings kommun.

Ann Kristin berättar att när guiderna är utbildade så kan de vara guider kring goda levnadsvanor och hälsa i sitt eget nätverk, i sina familjer, bland kompisar, grannar eller föreningar man är med i.

Tillsammans för en jämlik hälsa

Det är vid tre tillfällen som guiderna träffas. De får lära sig mer om olika livstilstilsfaktorer som kostvanor, fysisk aktivitet och tobaksvanor. Dessutom ska guiderna förstå mer om hur det svenska sjukvårdssystemet är uppbyggt. Hur man söker vård och hur man kan göra egenvård.

I denna omgång är det lite speciellt då ett utbildningspass kommer handla om den aktuella Covid-19 pandemin.

– Det handlar om att bidra till en likvärdig vård. Att alla i samhället ska veta hur och när man säker vård. Att skapa en jämlik hälsa, säger Ann Kristin.

Syfte och uppdrag är att skapa delaktighet och långsiktigt förtroende för ett hälsofrämjande arbete i grupper som av olika skäl har utmaningar att ta hand om sin hälsa.

– Invånarna i de respektive stadsdelarna ska veta vart man kan ställa frågor på sitt eget språk för att få den information man behöver för att sköta sin hälsa, säger Ann

Brobyggare och länk till vården

Vårdcentraler, socialtjänst och familjecentraler ska kunna nyttja dessa hälsoguider för att nå grupper som traditionellt sett varit svåra att nå med information.

– Det kan handla om screeningprogram eller diabetesrelaterade problem för att nämna några saker är viktiga, säger Ann Kristin.

Guiderna kan agera brobyggare mellan olika kulturers syn på hälsa och sjukvård, genom att sprida lokalkännedom om utbud av aktiviteter med hälsofokus.

Målsättningen är ökad kunskap och uppmuntra till egenvård och därmed förbättra hälsotillstånd och livskvalité bland nyanlända och andra grupper.

Fortsättning till hösten

Idén med hälsoguider kommer ursprungligen från Angered i östra Göteborg. I Jönköpings län har det utbildats på olika platser i länet. Där har man sett effekter i forma av förändringar av den egna livsstilen och även det närmaste nätverkets livsstil.

Att hälsoguiderna är en del av lokalsamhället är en viktig framgångsfaktor.

– Nu startar vi med denna gruppen och till hösten kommer ytterligare ett trettiotal hälsoguider utbildas och det planeras för en fortsättningsutbildning nästkommande år, säger Ann Kristin

Text och foto: Joakim Edvinsson

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page