top of page
  • Smeden

Himlens mörkrum en spännande fotoutställning

Nu kommer det en spännande fotoutställning till Smeden. Det är bilder av en av Sveriges främsta arbetarefotografer, Jean Hermansson, som ställs ut i Smeden mellan den 12 och 19:e september.

Alla människor är vackra när de arbetar

Ett modernt kulturarv

Respektfullt fotograferade Jean Hermanson arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven. Dessa bilder har blivit en del av vårt moderna kulturarv och Jean själv ansedd som en av de främsta arbetarfotograferna.

När han avlider 2012 lämnar efter sig flera oavslutade projekt. Det är ett arkiv som sträcker sig från 1960-talet fram tills idag med hundratusentals negativ och papperskopior från 40 års mörkrumsarbete. Det mesta har varit helt dolt för omvärlden.

Jeans två barn påbörjar sökandet efter ett nytt hem till alla hyllmeter fotohistoria. Tills slut hamnade bilderna hos Nils Petter Löfstedt. Han hade varit Jeans fotoassistent under flera år. Nils Petter dokumenterade mörkrumsarbetet och förstår att Jean gjort ett stort misstag genom att inte tagit reda på namnen på de han fotograferade.

Därför påbörjade Nils Petter arbetet med att försöka slutföra de oavslutade projekten. Under arbetets gång växer drömmen om att finna namnen och människorna som Jean en gång fotografera. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna, och det blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.

Utställningen invigs 12 september kl. 17.00.

Öppettider för utställningen: 13-19 september mellan kl. 12.00-16.00.

Fredag 14 september öppet till 19.00

 

Övriga aktiviteter.

Onsdag 12/9 kl. 17.00, Aktivitetshuset Smeden, Smedbygatan 3A, Huskvarna Invigning av fotoutställningen Himlens Mörkrum, tillsammans med konstansvarig Paula Hoffman från Folkets Hus och Parker och initiativtagaren, filmaren och fotografen Nils Petter Löfstedt.

Onsdag 12/9 kl. 19.30, Biograf Fokus i Stadsbiblioteket, Dag Hammarskjölds plats 1, Jönköping Visning av filmen Himlens Mörkrum och samtal med filmskaparen Nils Petter Löfstedt som också har med extra bildmaterial från Husqvarnafabriken och Norrahammars Bruk.


Torsdag 13/9 kl. 11.00 – 13.30, Restaurang Stockmakaren, Stockmakaregatan 3, Huskvarna

Specialvisning av fotografier från Husqvarnafabriken med besök av Nils Petter Löfstedt.

Torsdag 13/9 kl. 15.00, Frescosalen i Norrahammars Folkets Hus, Egnahemsvägen 4, Norrahammar Specialvisning av fotografier från Norrahammars Bruk med besök av Nils Petter Löfstedt.

Arrangörer är Huskvarna Folkets Park och Norrahammars Folkets Hus, i samverkan med ABF, Husqvarna FF och Folkets Hus och Parker.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page