top of page
  • Smeden

Huskvarna – unikt i världen

– Huskvarna har en möjlighet att bli en unik plats inte bara i Sverige utan även i världen, säger Michaela Ullmark, ägare av Slottsvillan I Huskvarna. Det finns spännande och utmanande idéer hur området i och runt slottsvillan kan utvecklas.

Huskvarna ingen slump

Det var inte en slump att Michaela Ullmark och hennes make Christian hamnade i Huskvarna. De hade letat i hela Sverige och platsen passade väl in i deras dröm. – Det var inte bara en dröm att vi skulle starta ett hotell utan vi ville mer än så. I Huskvarna ser vi en möjlighet att skapa  en destination, en plats för upplevelser som kan bli unik inte bara i Sverige utan även i världen, säger Michaela.

Hon beskriver att det finns flera unika saker med Huskvarna. Det är en liten oas med sin närhet till vatten, både Vättern och åarna som rinner genom staden. Det finns natur och vandringsstråk så nära inpå med magiska trollskogar att vandra i. Michaela framhåller också hur barnvänligt staden är med sina lekplatser och livliga föreningsliv. Så för en småbarnsförälder som Michaela är med sin ett-åring, är Huskvarna en ideal plats att bo och verka i.

– Sen är närheten till Jönköping en bonus med lite mer av shopping och restauranger, säger hon.

Berest nationalekonom

Michaela är född i Uppsala men det är i Visby på Gotland som hon är uppväxt. Hon hade aldrig varit i Huskvarna tidigare trots att hon läste till nationalekonom i  Jönköping.Hon är berest och har bott många år utomlands. Bland annat har hon varit chef hos en av de största vinproducenterna i Australien, Jacob’s Creek. Hon är kunnig i vin och mat som utbildad sommelier och numera också en mat- och dryckesambassadör för Småland. 

– Vi ska vara en samlingsplats för olika producenter och dryckestillverkare. Det kan vara öl, vin, cider och alkoholfritt exempelvis älgörtsdricka och björksoda, gjort på björksav, säger Michaela.

Mat och dryck i nya köket 

Slottsvillan har tidigare inte haft ett professionellt restaurangkök. När paret Ullmark tog över Slottsvillan 2018, så fanns det ett enkelt tillagningskök, men inget mer, något som begränsade parets framtidsplaner för villan.   

– Ett tag tänkte vi att vi kunde ordna enklare ost- och charktallrikar men det gick fort att förstå att våra gäster önskade mer än så, säger Michaela.

När coronapandemin kom så passade de på att renovera och bygga ett nytt kök med ökade möjligheter för att bli en av regionens mest älskade ställen, inte bara för sina fantastiska lokaler utan även för sin mat. Nu är målet satt att bli en lyxigare kvarterskrog där både övernattande gäster och lokalbor kan njuta av god mat i trevlig miljö. 

– Vi vill att slottsvillan ska vara ett ställe där man kravlöst kan umgås, äta och dricka gott, säger Michaela. 

Odlingslotter och höns i Slottsparken 

De planeras att göra en del av parken till odling där man gratis kan få nyttja marken till att odla grönsaker. Michaela vill att platsen ska nyttjas på ett sätt som bidrar till Hotel Slottsvillans hållbarhetstänk.

– Det ska vara kravlöst att vara där så det kan också vara personer som rehabiliteras sig efter sjukdom eller liknande och då odlandet vara en del i läkandet, säger Michaela. 

Det ska vara en ekologisk odling  och det kanske till och med kan byggas en liten hönsgård som bidrar till skötsel och gödsel. 

– Jag tänker att det kan vara en kombination av kollektiv odling, eller att var och en får en liten ”mikroodling”. Det enda kravet är att vi får ta del av skörden och servera i restaurangen, säger Michaela. 

Något för alla

Platsen är viktig för Michaela. Hon vill att Huskvarna Söder ska vara en ”plats i platsen” och ger exempel på Nääs fabriker mellan Göteborg och Borås, ett ställe där en nedlagd fabrik har skapat en unik plats som skapar liv ett litet samhälle. Där kan olika mindre aktörer, både ideella föreningar och mindre företag flytta in för att skapa liv och rörelse.

– Det är viktigt att det finns något för alla om en plats ska leva. Du ska kunna handla saker, äta och uppleva natur och kultur på en och samma plats. Jag ser hur man tar med barnen till lekparken, kanske paddlar kajak i ån, för att sedan köpa korv hos den lokala charkbutiken som man sedan grillar i Smedbyparken tillsammans med andra familjer, säger Michaela.

Paret arbetar aktivt med att skapa aktiviteter och upplevelser utöver det vanliga för sina gäster. Tidigare var över hälften av hotellets gäster från utlandet under högsäsong. Husqvarna-fabriken, museet, och allt annat vi kan erbjuda i vår bygd är självklart en stor anledning till detta.

Hållbarhet är viktigt för familjen Ullmark och ett samarbete som nyligen startat är med organisationen Green kayak. 

– Konceptet är enkelt. Du kan gratis låna en kajak gratis från hotellet med motprestationen att du plockar upp det skräp du ser längs ån. Jag hoppas det kan vara en aktivitet för både närboende och våra gäster, säger Michaela.

Michaela är full av idéer om framtiden och vill båda skapa upplevelser för gäster både i och utanför villan. Förutom mer traditionella aktiviteter så som vinprovning och matlagningskurser ordnar man evenemang i alla dess former.  

– Förra året ordnade vi till exempel en ”knit and sip kväll”. Det vill säga en virk- och stickkväll med mat och dryck. Vem som helst fick komma och sitta själv eller med andra i Slottsvillans många olika rum och handarbeta. Det var underbart att se hur vissa fann varandra under kvällen över deras gemensamma intresse, samtidigt som de njöt av lokalen, maten och drycken, säger Michaela.

Huskvarna blir unikt i världen

Michaela är nyvald som ordförande för Huskvarna Javisst, Huskvarnas intresse- och företagsförening. Tillsammans med andra vill hon utveckla Huskvarna och skapa en plats som är unik inte bara i Sverige utan kanske i hela världen.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen och de idéer som hon har.

Text och foto: Joakim Edvinsson

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page