top of page
  • Smeden

Rutinerad operasångare leder teaterskolan

Under ett par veckor i sommar kan du som är mellan 8-14 år vara med i Smedens teaterskola. Det är två intensiva veckor som avslutas med en föreställning tillsammans med professionella aktörer från Minopera.

Wolfgang Veith är person med stor erfarenhet från teaterns värld. På visitkortet står bland annat operasångare, skådespelare, pedagog, regissör och projektledare.


– Jag är ursprungligen från Österrike och fick redan som barn sjunga i olika operor som medlem av den världsberömda gosskören ”Die Wiener Sängerknaben”, berättar Wolfgang

Han valde att fortsätta med musiken och blev operasångare. Wolfgang har arbetat som operasångare i Tyskland, Österrike, Italien, Japan , USA och flera andra länder i mer än 15 år. 

Kul att jobba med ungdomar

Samtidigt som sin operakarriär utbildade sig Wolfgang till socialpedagog. Detta för att han tycker det är spännande att jobba med barn och ungdomar.

– Sjunga barnopera och få inspirera barn att spela teater är ett perfekt sätt att koppla samman mina två stora intressen, sjunga opera och att jobba med barn. Att få göra det genom teaterskola eller workshops är jättekul, säger Wolfgang.

Han har stor erfarenhet av barnteater. Redan i Österrike fick han under 10 år samla på sig erfarenheter i flera kända barnteaterensembler.

Startat Minopera

I Sverige har han startat föreningen Minopera. Det var till en början en operateater för och tillsammans med barn. Utbud har hela tiden utvecklats och numera sträcker sig Minoperas repertoar från barnpjäser och workshops till opera för vuxna.

– Vi drivs av viljan att öka tillgängligheten till opera och teater för alla åldrar, säger Wolfgang.

Ser framemot teaterskolan

Wolfgang ser framemot sommarens teaterskola. Han vill känna att barnen blir inspirerade och nyfikna på att fortsätta med teater.

– Vi kommer göra olika teaterlekar, improvisationsnövningar och barnen får bland annat lära sig hur man spelar eld och vatten. Tillsammans med professionella operasångare och skådespelare tar vi med publiken på en underbar resa till fågelfångaren Papagenos värld, säger Wolfgang.

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Minopera

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page