top of page
  • Smeden

Succéstart för Sambafotbollen i skolan

I veckan började 38 tjejer att spela sambafotboll. Det är ett initiativ av Husqvarna FF i samarbete med Sambaftobll och skolorna i Huskvarna.

– Jag älskar fotboll och vill att fler ska få uppleva samma glädje som jag har fått, säger Linnneah El Hage, en av ledarna för fotbollen.

Lyckad uppstart I fredags, på första sambaträningen, var det totalt 38 deltagare. De var uppdelade i två åldersklasser för flickor i 3:an till 6:an.

– Tjejerna hade en mycket positiv inställning till samban och det det var många av tjejerna som uttryckte att de inte kunde vänta till nästa pass, säger Linneah El Hage.

Hon är spelare i Husqvarna FF’s damlag och är tränare tillsammans med Cheilla Betina, även hon spelare i Husqvarna FF’s damlag. Chrstian Gajta, tränare för Husqvarna FF’s P17 lag är den tredje ledaren i gänget.

Ökat välmående

Redan under hösten startade Husqvarna FF upp denna speciella form av fotbollsträning. Sambafotbollen vänder sig till unga tjejer som normalt inte spelar fotboll. Det är Erik ”Samba-Erik” Johansson, som initierat detta på flera ställen i Sverige. Det finns en Samba fotboll Academy som drivs av honom.

Sambafotbollen arbetar för tjejers välmående genom fotboll. Som ledare ligger fokus på att lära ut den vackra brasilianska fotbollen och ge tjejerna förutsättningar för att finna glädje i aktivitet och gemenskap.

Som spelare får man lära sig spela vacker fotboll, Joga Bonita som det heter i Brasilien. Det är också fotboll helt utan krav på prestation.

– Ja, de får lära sig att finta som sina fotbollsidoler och ha kul tillsammans med sina tjejkompisar, säger Linneah El Hage

Älskar fotboll

Linneah El Hage har spelat fotboll i Husqvarna FF sedan barnsben. Hon är nu en etablerad spelare i föreningens Damlag och har varit med på damernas resa upp till division 1-fotbollen.

– Jag älskar fotboll och vill att fler ska få uppleva samma glädje som jag har fått, säger Linneah

Joga Bonito betyder det vackra spelet. Samba Football Academy lär ut den vackra brasilianska fotbollen tillsammans med värdegrundsutbildningen Bonito Lifestyle. Utbildningen förenar det bästa ur brasiliansk fotboll och kultur med modern idrottspsykologi och spelarutvecklingsteori.

– Jag vill arbeta med att stärka unga tjejer och kvinnor, säger Linneah.

En del av rörelse i skolan

Planen för för våren är att varje fredag ska hålla i två träningspass. Det är träningarna är uppdelade så att tjejerna i 5an och 6an tränar tillsammans mellan 14.00-15.00 och att tjejerna i 3an och 4an tränar tillsammans mellan 15.00-16.00.

– Förutom träningspassen på fredagar så kommer vi ledare också befinna oss på skolgården och bedriva rastverksamhet en gång i veckan, säger Linneah.

Mer om Samba Academy

Ledarna får utbildning av Samba fotboll academy.

Utbildningen är uppdelad i ett teoripass och ett praktikpass. Dessa genomföres under en halvdag på Smeden. Erik ”Samba” Johansson från Samba Football Academy håller i utbildning och handleder på de första träningspassen.

Erik Johansson är en före detta fotbollsspelare. Han spelade under sin karriär i bland annat i Örgryte IS, Malmö FF och Hammarby IF. Han har spelat 14 landskamper i det svenska U21-landslaget. Sitt smeknamn ”Samba-Erik” fick han efter en sejour i brasilianska AC Bragantino.

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Christian Gajta

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


bottom of page