top of page
  • Smeden

Teaterskolan i full gång

[av_image src=’http://smedenhuskvarna.se/wp-content/uploads/2019/11/Teaterskolan.jpg’ attachment=’4614′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=’av-hover-grow’ link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-k3et1p4d’ admin_preview_bg=’rgb(255, 255, 255)’][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k3esqg6u’ admin_preview_bg=’rgb(255, 255, 255)’] Under ett par hektiska sommarveckor fick barn och ungdomar delta i en Teaterskola. Nu är teaterskolan igång igen i Smeden. Teaterövningar och ett och annat studiebesök kommer göras under hösten. Det är två välkända profiler som håller i teaterskolan.

Unga ledare behövs

Det är drygt tiotalet barn mellan 6 och 12 år som deltar. Planen var att det skulle vara två grupper i olika åldersintervall.

– Vi insåg att det är bättre att dela upp utifrån olika roller och hur barnen fungerar bäst tillsammans istället. Det är nödvändigtvis inte ålder som styr detta, säger Wolfgang Veith .

Han och Annika Veith är ledare för teaterskolan. Men de söker efter äldre ungdomar som vill pröva på att vara ledare för teaterskolan.

– I somras hade vi äldre ungdomar som fick pröva på att vara ledare. Det är något vi vill utveckla även under höstens teaterskola. Så finns det intresserade ungdomar så kan man höra av sig. Helst unga tjejer är välkomna, säger Annika.

Då finns förutsättningar att utveckla detta till något större. Viktigt att utveckla unga ledare som skulle tycka det vore kul att jobba med barn och skådespeleri.

Improvisationer och teaterlek

Barnen får pröva på improvisationer och teaterlek. De har redan tittat på andra teaterföreställningar och fler blir det.

– Vi tittade på genrepet av Klas Klättermus som Vulkanteatern just nu sätter upp i Smeden. Det är planerat ett studiebesök på Spira och titta bakom kulisserna. Viktigast är att barnen får se bredden i vad teater handlar om, säger Annika.

Mindre uppsättning som avslutning

Sommarteaterskolan avslutades med en uppsättning av trollflöjten tillsammans md professionell skådespelare. Så blir det inte denna gång men barnen får ändå visa upp vad de lärt sig på olika sätt.

– Tanken är att sätta upp klassiska pjäsen Hans och Greta. Barnen ska vara delaktiga i hela processen. Vi jobbar med att förstå karaktärerna. Det var lite därför vi valde Hans och Greta för den är så känd. De får vara delaktiga i hela skapelseprocessen, säger Wolfgang.

Det finns olika varianter av Hans och Greta. Den klassiska versionen av Bröderna Grimm är lite läskig så den kommer omarbetas lite som är anpassad till familjeföreställning.

– Vi har också försökt individanpassad till de deltagande barnens förutsättningar, säger Wolfgang.

Fortsättning till våren

Premiären av Hans och Greta planeras till våren men datum är inte satt. Barnen kommer få göra mindre framträdanden exempelvis på Smedbyns gammeljul, där de får vara Hans och Greta och dela ut pepparkakor. Så en del mindre kortare smakprov kommer presenteras vid olika tillfällen.

Avslutningen kommer ske tillsammans med föräldrarna innan jul. Så kan barnen få visa upp hur långt de kommit och vad de gjort.

Samarbetspartners är Vulkanteatern, Husqvarna FF och Smeden, Min Opera, teater i Huskvarna och Sensus.

Kanske det blir barnopera

Det finns spännande planer för fortsättningen. Wolfgang har kontakt med en kompositör och diskuterar att skriva en egen barnopera.

– Vi skulle vilja spela den tillsammans med barn där vi har fotboll som tema. Kanske med fokus på mobbing eller andra viktiga ämnen, säger Wolfgang.

Text och Foto: Joakim Edvinsson [/av_textblock]

[av_image src=’http://smedenhuskvarna.se/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/images/placeholder.jpg’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-45i1k5′][/av_image]

[av_image src=’http://smedenhuskvarna.se/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/images/placeholder.jpg’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-2eq3j9′][/av_image]

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page