top of page
  • Smeden

Välkommen Johan!

Då är det äntligen klart. En verksamhetsansvarig för Smeden Huskvarna är utsedd. Johan Eriksson började sitt spännande uppdrag 1 oktober.

– Jag drömmer om att få bygga ett hus för alla där man känner glädje över att få vara i, säger han.

Flyttat från Västergötland

Jag träffar Johan efter sin första arbetsvecka på Smeden. Den har tillbringats med att sätta sig in i hur huset fungerar och träffa de personer som verkar i huset.

Hans bakgrund geografiskt hörs tydligt.

– Jag är född och uppvuxen i Töreboda, men har inte bott där de senaste 12 åren, berättar Johan.

Han har precis avslutat en spännande utbildning i Malmö som heter Sportsmanagement. Det är en utbildning som innebär att han läst en hel del olika saker. Allt från organisationsutveckling, juridik och ekonomi till marknadsföring.

Dessutom har han arbetat som koordinator på Svenska Budo & Kampsportsförbundet Distrikt Väst under tiden han studerade.


Johan har en mångårig föreningserfarenhet och är mycket idrottsintresserad.

Dessutom har han en lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar och även personer i socialt utsatthet.

Aktiv föreningsmänniska.

Han har spelat fotboll som ung. Sedan har han prövat på det mesta inom idrotten. Pingis, Innebandy och ishockey för att nämna något. På senare år har han dock fastnat för Thaiboxning. Där har han varit både utövare och tränare i olika perioder Han har bland annat varit i Thailand och tränat där.

– Det är en fantastisk träningsform för den är så varierande, säger Johan.

Träningsformen ger utrymme för att alla kan träna med varandra oavsett om man är kille eller tjej, stor eller liten. Johan säger att det gör att man träffar många olika människor med olika bakgrunder.

Nätverkande viktigt

Han har startat upp olika nätverk och föreningar. Bland annat har han som styrelseledamot tagit in Viljans träningsklubb i styrkelyftsförbundet.

På universitet startade han, tillsammans med ett par kompisar, upp ett nätverk mellan studenter och företag i och omkring Malmö. Syftet var att studenterna skulle få en inblick i vilka behov företagen kunde ha. Dessutom för att få företagen att presentera sin verksamhet. Det kunde också handla om att rekrytera studenter till olika arbeten och evenemang.

Så han är van att arbeta med både företagsvärlden och idrottsvärlden.

Stort socialt engagemang

Som om det inte var nog så har Johan ett stort socialt arbete bakom sig. Han har arbetat med människor med olika sociala problem.

– Jag har en bra erfarenhet av att möta många olika typer av människor, säger Johan.

Han har under hela tiden försökt koppla ihop sin utbildning med det sociala arbetet. Det är något han tänker att han kommer få nytta av i sin roll som verksamhetsansvarig på Smeden.

Samla huset

Inledningsvis kommer han arbeta med att samla ihop huset. Det är mycket som pågår i olika hörn.

– Det finns behov av att strukturera upp det arbetet, konstaterar Johan. Just nu planerar han en stor evenemangshelg för att visa upp vad som finns i Smeden.

– Jag vill verkligen vara med och utveckla huset. Både de organisationer som redan finns men också få in nya, säger han.

Ombyggnad och renovering

Johan kommer till ett hus som sakta men säkert har vuxit och utvecklats. Det finns en ”hus-grupp” bestående av seniora HFF’are som träffas varje tisdag och gör olika praktiska saker.

Det återstår mycket innan huset är ombyggt på ett funktionellt och bra sätt.

HFF har fått stöd från Allmänna Arvsfonden. Detta stöd finansierar projektledaretjänsten och ytterligare en del kringkostnader.

Johan berättar att föreningen har ytterligare en ansökan hos Arvsfonden som rör ombyggnation av Smeden. Där väntar man svar senare i höst.

– Om vi får den finansieringen så kommer vi kunna snabba på ombyggnad och utvecklingen av Smeden för att möta de behov som finns, säger han.

Drömmer om ett hus för alla

Efter en vecka i huset är han ändå beslutsam kring var han vill åstadkomma på sikt.

– Jag drömmer om ett hus med öppna dörrar, med så många olika verksamheter att det verkligen blir ett hus för alla, säger han.

Jag ser att det rör sig människor ut och in i olika dörrar och att det finns en extrem glädje i huset hos alla som vistas där, säger han.

Han kommer jobba med detta nu under kommande tre år och tror att det kommer bli spännande år.

Imponerande bakgrund

– Han tillhörde tidigt i ansökningsförfarandet en av de mest intressanta genom sina erfarenheter från projektledning och sin mycket relevanta universitetsutbildning, konstaterar Ingvar Ederborn från Husqvarna FF’s styrelse.

Rekryteringsarbetet sköttes av styrelseledamoten i Husqvarna FF, Pernilla Nylén genom hennes rekryteringsföretag BRA HR.

– Han gav ett intryck av att vara driftig och gilla utmaningar, säger Ingvar Ederborn.

Hans roll är att samordna, planera och genomföra projekt och aktiviteter inom ramen för de fyra hörnstenarna som Smeden grundar sig i kultur/bildnings-, integrations- förenings- och fritidsverksamhet.

Text och Foto: Joakim Edvinsson

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page