top of page
  • Smeden

Dags för teaterskola!

Under ett par veckor i sommar kan du som är mellan 8-14 år vara med i Smedens teaterskola. Det är två intensiva veckor som avslutas med en föreställning tillsammans med professionella aktörer från Minopera.

Lära mer om skådespeleri

– Det är kul att Smeden ger barnen möjligheter att pröva på olika kulturyttringar som exempelvis teater, säger Wolfgang Veith.

Wolfgang är operasångaren och projektledare. Han är utbildades i Wien och driver operaföreningen ”Minopera”.

Han tycker det är viktigt att barn och ungdomar kan erbjudas möjlighet till att pröva på olika kulturformer och att det skapas möjligheter för detta till barn och ungdomar på Söder i Huskvarna.

– Teater är viktigt för det kan ge barnen en bredare livserfarenhet. De kan pröva olika roller lära sig att uttrycka känslor och vara olika personer, säger Wolfgang.

Improvisationer och teaterlekar på schemat

Det är två intensiv veckor i sommar, där teaterskolan pågår måndag till torsdag. Den avslutas sedan med en föreställning av Trollflöjten. Där får barnen och ungdomarna pröva att stå på scenen tillsammans med professionella aktörer.

Under veckorna kommer det vara fokus på att lära sig mer om teater.

– Barnen och ungdomarna kommer att få pröva på improvisationslekar och andra teaterlekar, säger Wolfgang.

Dessutom kommer det vara kulissbygge och pröva på andra delar av teaterns underbara värld.

Fortsättning följer förhoppningsvis


Efter sommarens teaterskola är förhoppningen att fortsätta med teater för barn och unga. Under sommaren är det Min opera som driver teaterverksamheten i Smeden.

Ambitionen är at det blir en fortsättning i höst men teaterskola en gång i veckan. Det är inte säkert att det är Min opera som ansvarar för det. Det kan vara andra föreningar som exempelvis Vulkanteatern och Småstickorna kan ta över stafettpinnen.

– Olika teaterföreningar har olika inriktningar och det är bra. Det är dock inget bestämt ännu hur det blir, säger Wolfgang.

Målgruppen är barn och unga mellan 8-14 år. Det kostar inget och det är max 20 deltagare så det är först till kvarn som gäller.

Unga ledare utbildas

Wolfgang är inte ensam att leda teaterskolan. Förutom Annika Liljenroth från Min opera kommer det utbildas unga ledare i ålder 16-20 år.

– De ungdomarna kommer att få en introducerande utbildning och vi kommendera upp gruppen i mindre grupper, så alla får möjlighet att pröva på olika saker i teaterskolan, säger Wolfgang.

Det är inte heller  för sent att anmäla intresse att vara ledare.

Du läser schemat och anmäler dig här. Anmälning

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Minopera.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page