top of page
  • Smeden

Fotboll ger styrka 

I veckan var det fint fotbollsbesök i Smeden. Anna Lundkvist, tränare och spelarutvecklare med bakgrund bland annat som FIFA-domare pratade kvinnligt ledarskap. Hon representera organisationen Futebol dá força (FDF).

– Det handlar om att utveckla tjejernas självkänsla en träning i taget, sade Anna Lundkvist.

Imponerande erfarenhet

I veckan var Anna Lundkvist i Smeden och föreläste om kvinnligt ledarskap. Anna arbetar som utbildningsansvarig för Hallands fotbollsförbund. Hennes meritlista är lång. Mycket lång. Anna har varit tränare sedan hon var 15 år och spelade fotboll tills hon var 25.

Efter detta blev det en framgångsrik domarkarriär. Anna var FIFA domare och var det tidigt i den kvinnliga fotbollshistorien. Som domare har hon bland annat dömt EM kvalmatcher i Ryssland.

– Den häftigaste matchen jag dömt var mellan England och Tyskland. Den spelades på ”The Den”, den klassiska fotbollsarenan som är Millwalls hemmaarena. Stor publik och väldigt högljudd, minns Anna.

Fotboll ger styrka

Anna Lundkvist representerar en organisation som heter Futebol dá força (FDF). Översatt från portugisiska betyder det Fotboll ger styrka. FDF vill förändra världen genom att stärka tjejer genom att bli medvetna om sina rättigheter och ta plats. Fotbollen är ett verktyg för detta. Varje träning syftar till att stärka tjejernas självkänsla.

– Vi jobbar genom ledare. Vi jobbar också i samhället för att förändra synen på tjejers fotbollsutövande, säger Anna.

Det finns fortfarande väldigt få kvinnor som ledare i Sverige. Anna säger att det handlar om livskunskap. Det går att stärka kvinnors ledarskap genom att utveckla livskunskapen.

– Det kan handla om att kunna samarbeta och fatta beslut. Känslan av gemenskap är viktig. Det jag gör och har kompetens i och det du gör. Om vi gör det tillsammans kommer vi längre, säger Anna.

Utveckla och rekrytera kvinnliga ledare

– Det är känslan av gemenskap, att vi stöttar varandra som är viktigt. Det görs stegvis och organisationens motto är ”En träning i taget”, säger Anna.

I sin föreläsning diskuterade hon hur det rekryteras kvinnliga ledare och hur vi fångar upp ledare.

– Det är viktigt hur man ställer frågan. Viktigt att ledaren har en närhet och en lokal förankring, säger hon.

Annas tips för att rekrytera är enkel.

– Ställ frågan till en person och inte allmänt till en grupp, säger hon.

Det räcker inte utan föreningen behöver också tro på svaret. Orden man använder är viktigt. Föreningen behöver stärka och peppa ledaren på samma sätt som man peppar spelare.

Lyssna på spelarna

En av fotbollens utmaningar är att behålla spelare uppåt i åren. För att lyckas med detta ger hon rådet;

– Lyssna på spelarna. Många gånger kan ledaren och föreningen har ökad ambition. Då kanske man ökar träningsdosen och då tappar man spelare. Till slut tappar man hela lag. Så det är viktigt att lyssna på spelarna. Viktigt också med utbildade tränare så spelarna känner att de ledare, säger Anna.

För att få in fler kvinnor som ledare är det viktigt att fånga upp tidigare spelare och vara tydliga i vad uppdraget innebär.

– Tjejer vill gärna vara 100 %-iga i allt de gör. Skola, extra jobb, kompisar och intressen. Därför är det viktig att begränsa uppdraget. Är det tränare man vill att de ska vara så låt de vara det. Inte lottförsäljare, tvättare av matchställ, skjutsare och andra saker, säger Anna.

Årets peppare

Organisationen Futebol dá força beskriver sin ambition att engagera, utbilda och stärka ideella ledare. Dessa ska i sin tur stärka tjejer genom fotboll. Då förändras attityder och samhällsnormer i närområden som idag begränsar tjejer från att nå sin fulla potential. På så sätt kan tjejer forma sin egen framtid, även bortom fotbollsplanen.

Cecilia Safaee grundande organisationen som 19 åring efter att ha varit ledare i Moçambique. Cecilia är en stor inspiratör och drivkraft. Hon finns på svenska damlandslagets tröja där kvinnliga förebilder hyllas. Hon blev också utsedd till Årets Peppare på fotbollsgalan 2017.

Organisationen har i 25 länder utbildat 1541 ledare som tränar 18366 tjejer i fotboll varje vecka, varav 437 kvinnliga och icke-binära ledare i Sverige.

Text och Foto: Joakim Edvinsson

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page