top of page
  • Smeden

Full fart i E-sportsarenan

Sedan i höstas har e-sportare bedrivit träning i Smedens moderna E-sport arena. Det är numera en sektion i Husqvarna FF som startat upp. Lagen som deltar tränas av en tidigare framgångsrik e-sportare Andreas Westman.

Engagerade spelare

På torsdagsträningen är ett gäng med killar mellan 8-14 år engagerade i träning. Det är Husqvarna FF tillsammans med e-sportlaget Druidz som tränar e-sport under ledning av Andreas Westman.

Han hjälper de nya killarna igång med allt ifrån inloggningar till tips och tricks. Precis som en fotbollstränare instruerar han tekniska och taktiska moment.

Ikväll är ett lag som hållit på länge, på plats. De är samspelta och diskussionerna går höga mellan spel omgångarna. Det påminner om en time out i en handbollsmatch.

– Man måste samarbeta i laget för att klara uppdragen och vinna, säger Emil en av spelarna i laget.

Han är snart 14 år och spelat i cirka 4 år. Han spelar med kompisar som finns runt om i Jönköping. Det är inte bara e-sport han håller på med utan spelar också innebandy.

Vill växa

Andreas berättar att det finns spännande planer framöver. Det finns ambitionen att utöka antalet spelare inom ramen för Husqvarna FF’s e-sport lag. Just nu samkör man med Druidz. Tanken är att e-sportspelarna också ska vara med fotbollspelare för att köra fysträningen.

– Vi har plats även för äldre lag och vi har elever från LBS kreativa gymnasiet som kan vara hjälptränare för dessa, säger Andreas

Han vill skapa en gemensam tävling för högstadieskolorna. Med avslutning på Smeden. Ambitionen att de gymnasieskolor som har e-sport på programmet kan ha elever som coacher.

Ett tryggare spelande

Det finns risker att utforska e-sport världen ensam. Alltifrån att bli lurad att köpa gubbar och tricks i onödan till att hamna i sammanhang där värderingsgrunden inte är så positiv.

– Tyvärr finns dessa miljöer på nätet så därför är det bra att Husqvarna FF tar ansvar för att organisera dessa ungdomar, säger Andreas.

Han hjälper nya spelare igång och får hjälp med att hitta bra spel. Så spelarna slipper vara ute på nätet och hoppar in på konstiga spel och sajter.

Myter om e-sport

Det finns en del fördomar kring e-sport. En vanlig som Andreas ofta stöter på är att det är så våldsamt. Många spel är s.k. First person shooter- spel. Exempelvis det populära spelet Counterstrike.


Andreas jämför med hur andra idrotter har utvecklats. Olympiska spelen kom från en krigisk värld där idrotterna speglade förmågor på slagfältet.

– Även om en del spel kan uppfattas som våldsamma så skadas ingen på riktigt. säger Andreas.

Han trycker på att föreningstillhörigheten är viktigt för att skapa ett sammanhang för ungdomarna.

Han har en mission att ta in E-sportare in i organiserade förening med dess värderingar och arbetsätt.

– Om vi inte gör det risker vi att tappa ungdomar. De lär sig inte detta automatiskt om de sitter ensamma och spelar på nätet, säger Andreas.

Kommer schyssta spel

League of legends är största spelet i världen. Det är mera modernt och betydligt mer balanserat och jämställt.

– Det är inom League of Legend man ska satsa om man vill komma någon vart säger Andreas.

Counter strike är på väg ut för det är ett enklare spel och konkurrensen är stenhård.

Andreas rekommenderar nybörjarna att spela Battlerite. Det är ett spel skapat i Skövde.

– Det har allt som behövs för att komma in i e-sporten, säger han.

Det finns utmaningar för vuxna att börja spela. Ofta är det handkontrollen som är svår. Spelen är avancerade och det är en hög inlärningströskel för att behärska den tekniken.

– Kan vara svårt att få ihop det och då är steget för stort att börja. Det kan skapa ett generationsgap, säger Andreas.

Vill man få en inblick i E-sportande så rekommenderas att lyssna på Andreas podd Momentum som diskuterar allt om e-sport. Läs mer här: http://ctrlaltelite.se/momentum/

Text och Foto: Joakim Edvinsson

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page