top of page
  • Smeden

Första programledaren klar!

Det närmar sig kick-off av Spelhjälpen 2018 i Jönköping. Den 4 december startar livesändningen från en glasbur i Jönköping. Syftet är att samla in pengar till stora Musikhjälpen som har temat ”Alla har rätt att funka olika”.

Nu är första programledaren klar. Det är musikern och inspiratören Eddie Wheeler.

Vill bidra i debatten

– Det är viktigt att vi synliggör situationen för alla med funktionsvariationer, säger Eddie. Han reagerade på att Musikhjälpen körde på med traditionella programledare och inte hade med någon med funktionsvariation. Trots att årets tema syftar till att uppmärksamma precis detta.


– Därför var det inte svårt att tacka ja när Spelhjälpen Jönköping frågade om jag ville bli en av programledarna, säger han.

Drömgästerna Han har två författare som sin drömgäst. Den ena är skräckromanförfattaren och Guldbaggevinnaren, John Ajvide Lindqvist.

Den andra är Per Hagman, författare och poet. Han skildrar utanförskap, olycklig kärlek, unga eller enkla människors drömmar om ett annat liv och möten mellan vilsna existenser.

– Det är två fantastiska författare som båda får mig att lämna vardagens gråa lunk och leva bort mig en liten stund. De gör världen lite mer spännande, säger Eddie.

Artist och inspiratör Han började sända radio redan på gymnasietiden och hade ett eget program i lokal-radion i Göteborg.

– Jag var rätt så provokativ redan då, berättar han.

Han är van att intervjua olika människor och ser fram emot att få göra det i Spelhjälpens direktsändning.

Förutom att vara musiker och inspiratör är han projektledare för ett arvsfondsprojekt som heter Arrangörer utan hinder.

Där arbetar han för att skapa bättre förutsättningar för personer med funktionsvariationer att kunna vara arrangörer och att kunna förverkliga sina visioner och idéer.

Turnerande på Nya Zeeland och i Lappland Han har som bakgrund som musiker berättar han. – Jag var ute många år och turnerade. Oftast bara jag och min gitarr, ibland med en kompis, berättar Eddie.

Han har spelat och turnerat i alla världsdelar utom Sydamerika. Som musiker har han släppt flera skivor under olika bandnamn. Oftast med texter som tar sin utgångspunkt i att han själv har en funktionsvariation.

– Ja, jag har varit rullstolsburen sedan födseln, säger han.

Det har inte hindrat honom från att förverkliga sina musikaliska drömmar och han är verkligen en inspirationskälla.

Han har precis avslutat en turne längs med inlandsbana.

– Märkligt att ha spelat i hela världen men aldrig varit i Norrland och spelat, konstaterar han.

Nu kommer han till Jönköping och är en av tre programledare för Spelhjälpen Jönköping 2018.

Spelhjälpen 2018 Fem dygn fyllda av samtal och musik tillsammans med tre programledare. Fem dygn för att samla Jönköpingsborna till gemensam handling att samla in pengar till Musikhjälpen. I år är ämnet “ALLA HAR RÄTT ATT FUNKA OLIKA”.

Spelhjälpen sänds live på Youtube, facebook och Switch. Spännande gäster från spelvärlden och utanför gästat studion under fem intensiva dygn.

Du kan också bidra!

Text :Joakim Edvinsson Foto: Josefine Larsson

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page