top of page
  • Smeden

Gunnar – en eldsjäl i Smedbyn

Han är en välkänd profil sedan många år. Med stort engagemang har han varit en viktig aktör för att utveckla kulturen i Smedbyn och i Huskvarna. Det känns som Gunnar Andersson är född och uppvuxen i Huskvarna men han började sitt liv i Habo för att sedan flytta till Stockholm. Visste du att han jobbat som reklammakare och dekoratör?

Arrangör av teater och konserter i Teaterträdgården

Förutom att titulera sig som årets Huskvarnabo 2019, så är Gunnar Andersson också en aktörkonsult och arbetar med produktion av olika evenemang. Han har skrivit och regisserat olika mindre lustspel. Sedan 2013 har han hyrt in sig i ett av de pittoreska husen i Smedbyn.

– Jag arbetade åt Leif ”Brand-Johan Johansson vid en tillställning och efter det tyckte Brand-Johan att jag skulle ha en lokal på Smedbygatan, berättar Gunnar.

Han har anordnat barnteater och de mycket populära sommarkonserterna i Smedbyn i teaterträdgården. Dessa fick tyvärr fick de pausas under coronapandemin.

– Jag vill anordna olika evenemang för att locka fler människor till Smedbyn, säger Gunnar.

Gunnar anordnade konserter och teater föreställningar under sommaren, 2019 i hans uteträdgård. Där har han byggt en scen och en scentrappa som han har fått hjälp av sommarpraktikanter från Smeden.

Tillverkar leksaker i trä

Gunnar har en konstnärlig bakgrund. Under åren i Stockholm tog han kvällskurser på konstfack samtidigt som han jobbade i en ateljé i Stockholm. Dessutom gjorde han reklam för klockor.

– När jag flyttade tillbaka till Jönköping började jag först jobba som urmakare och reste mycket. Sedan blev det jobb som lärare och har utbildat i estetiska ämnen, bild och drama, säger Gunnar.

I Smedbyn har en nu också ett lite snickeri som han kallar för Träsmedjan där han tillverkar träleksaker och ibland även lite större saker som möbler.

– Snickeriet har jag lärt av min far, berättar Gunnar.

Ordförande för Smedbyn

Gunnar har varit ordförande intresseföreningen i Smedbyn i ca 1 år. Han vill fortsätta utveckla detta och berättar att föreningen anordnar en marknad längs Smedbygatan. De genomförs 10 söndagar under sommaren.

– Vi har sett att besökarna till marknaden ökat markant under det senaste året, säger Gunnar.

Förutom marknaden anordnas skördefesten i september.

– Jag vill gärna utöka kulturgata ännu mera, säger Gunnar.

Viktigt arbete i Smeden

Gunnar berättar att han har god kontakt med Johan Wallin på Smeden och förra sommaren, 2019 hjälpte Andreas Westman från Bitemind till med tekniken runt hans teaterföreställningar.

– Jag är grymt imponerad av aktivitetshuset och alla som jobbar i Smeden är duktiga på att aktivera ungdomar i området. Smeden är viktigt för ungdomarna i området och den är viktig för att förhindra skadegörelse och annan kriminalitet i området, säger Gunnar.

Text: Andrea Rasmussen och Joakim Edvinsson

Foto: Andrea Rasmussen

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page