top of page
  • Smeden

Hallå där, Reidar!

Du har väl inte missat att varje tisdag så fixas det och ordnas lite extra på Smeden. Det är en 12 – 15 seniorer som tagit på sig en slags allt-i-allo roll på Smeden. Många av de ansiktslyftningar Smeden fått under åren är helt eller delvis gjort med hjälp av seniorgruppen. En som varit med från början är Reidar Alsén.

Huskvarnabo hela livet.

Reidar har bott i Huskvarna hela sitt liv. Hans mamma kom hit 1943 från Norge, under pågående krig.

Här träffade hon Reidars pappa, som var från Svarttorp som ligger strax utanför Huskvarna. Reidar har blivit Huskvarna troget genom åren. Först i en villa på Öxnehaga och numera i Gisebo. Han är gift sedan ca 40 år tillbaka och har fyra barn.

Reidar växte upp i närheten av Mjölkafållan. I kvarteren kring Mjölkafållan fanns många barn. De spelade mycket fotboll på fritiden, och anordnade matcher emot varandra, i olika kvarterslag.

Han började med fotboll i Huskvarna södra som 10-12 åring, och spelade sedan i Husqvarna IF. Han var aktiv som spelare mellan 1959 – 1965.

– Det var många duktiga spelare i Husqvarna IF under den tiden, minns Reidar. Fotbollsintresset finns fortfarande kvar och han var och tittade på många matcher, framförallt när han var ung.

Drev ett välkänt glasmästeri.

Det många Huskvarna-bor förknippar Reidar med, är Alséns Glasmästeri. Det startades av Reidars far Filip Alsén 1953. Reidar började jobba i företaget 1967, innan han tog över företaget 1975.

– Min far köpte fastigheten på Linnégatan 3, redan år 1957. Då hade där tidigare varit ett mejeri. Senare införlivades ytterligare 2 st fastigheter intill, säger Reidar.

Dotterbolag i Habo

1993 köpte företaget SKALAB i Habo. Det tillverkar aluminium-partiersom exempelvis fönster, dörrar och fasader.

De var licenstillverkare för SAPA Byggsystem. Här arbetade 8 – 10 personer. Som helägt dotterbolag till Alséns Glas blev Alséns då, ett av de större företagen inom glasbranschen med totalt 30 anställda i södra Sverige.

Med Reidars kontaktnät inom Glasbranschföreningen, ökade kundkretsen för Habo-företaget.

Koncernen med moderbolaget Alsén Glas och dotterbolag SKALAB i Habo såldes 2012.

Glasmästeriet finns fortfarande kvar på Linnégatan, med ca 20 anställda, under namnet Ryds Glas.

Stödjer Föreningslivet

Reidar har stött både Husqvarna FF och Huskvarna hembygdsförening på olika sätt, genom åren. Nu är han med i den seniorgrupp som fixar på Smeden.

– Jag fick diagnosen Parkinsons sjukdom för 10 år sedan, så det blir att jag hjälper till med det administrativa och likande saker kring Smedens seniorgäng, säger Reidar.

Det är något han trivs med och är på plats de flesta tisdagar, då gruppen samlas.

– Det är ett härligt gäng, och flertalet känner varandra sedan många år tillbaka.

Många i gruppen har spelat i HIF eller H-södra, säger Reidar.

Utveckling av Aktivitetshuset Smeden

Smeden skall bli ett nav i HFF:s verksamhet. En mötesplats med varierat utbud för framförallt ungdomar, där integration är ledordet.

– Jag är övertygad om att Smeden bidrar till att skapa bättre sportsliga resultat på sikt. Ett socialt engagemang är nödvändigt för att bidra till samhällets utveckling. Då kommer vi bli bättre på fotbollsplanen också, avslutar Reidar.

Text och Foto: Andrea Rasmussen

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page