top of page
  • Smeden

Huskvarnaån i fokus i stort miljöprojekt

Visste du att miljön runt Huskvarna ån är en unik miljö? I och kring ån finns ett rikt växt- och djurliv, med många olika fågelarter.

Detta är något som kommer uppmärksammas under ett två-årigt projekt i Smeden. Högstadieelever och allmänhet kommer få möjlighet att lära mer om den unika vattenmiljön. Dessutom kommer det skräp som fiskas upp återvinnas till konstverk.

– Det är viktigt för våra elever att förstå den biologiska mångfalden och hur de olika organismerna i ekosystemen påverkar varandra, säger Andreas Sandqvist biologilärare på Alfred Dalinskolan.

Miljöarbete i skolan och på fritiden.

Projektet, som fått namnet Trash talk, startar upp i maj med både praktiskt och teorietisk arbete kring vattenmiljöerna runt Huskvarnaån.

Trash talk är ett 2-årigt projekt där Smeden tillsammans med samarbetspartners NBV, ABF, Östra vätterbranterna, Sportfiskarna, Alfred Dalinskolan och Upptech. skapar aktiviteter för att informera och praktisk agera för en bättre vattenmiljö i Jönköpings kommun.

Elever i åk 7 kommer att få föreläsningar om vattenmiljön på lektionstid av lärare Andreas Sandqvist. Andreas är biologilärare på Alfred Dalinskolan och dessutom en välkänd fotbollsledare i Husqvarna FF.

– Det arbetet som nu görs är mycket bra för att göra ån tillgänglig för vår undervisning. Vi kommer undersöka framför allt växt- och djurlivet och samspelet mellan organismerna. Vi är framför allt vid den delen av ån som är närmast skolan från Smedbyparken till Kovasjön, säger Andreas Sandqvist.

Spännande växt och djurmiljö.

Huskvarnaån tar sitt vatten från ett flertal sjöar runt Nässjö på Småländska höglandet och som därifrån söker sig från sjösystemen norr om Nässjö via Ryssbysjön och Stensjön. Ån är ett av Vätterns viktigaste tillflöden.

I ån är det rikligt med fisk och därför är den en viktig plats för Utterstammen.

Vid de nybyggda spångarna till Smedbyparken kan man se ett rikt fågelliv med bland annat gräsand, skrattmås, storskrake, sothöna, kanadagås, knipa, rörhöna och sothöna. I vassen längs med ån finns mycket småfåglar som olika mesar och sångare. Har man riktigt tur kan man få se en skymt av kungsfiskaren och bävern.

I skogsområdena utmed ån finns såväl fladdermöss som olika arter av hackspettar och i de vattenfyllda dikena lägger grodor, paddor och salamandrar sina ägg på våren.


Så det är en viktig och spännande del av miljön i och runt Huskvarna som nu kommer undersökas och läras mer om.

– Det är viktigt för våra elever att förstå den biologiska mångfalden och hur de olika organismerna i ekosystemen påverkar varandra. Om t.ex. en art i näringskedjan skulle försvinna är det risk att andra arter också påverkas, säger Andreas Sandqvist.

Webbsändningar för alla

Trash talk innebär olika typer av aktiviteter för de barn och ungdomar som deltar. Det kommer vara magnetiske, där skräp fiskas upp ur ån. Projektet har också tillgång till en undervattensdrönare som möjliggör att det går att följa arbetet på distans.

– Det kommer ske webbsändningar i samarbete med studion i Smeden, Bitemind, säger Johan Eriksson, verksamhetsansvarig för Smeden och en av projektledarna.

Unik möjlighet att lära mer

Förutom aktiviteter för barn och ungdomar i skolan och på Fritidsgården, kommer sommaren bjuda på spännande möjligheter för alla Huskvarnabor. Det kommer anordnas föreläsningar och möjligheter för alla att vara med och rensa i ån.

Eleverna på AD kommer också att tillsammans med fiskeklubben undersöka fisklivet genom elfiske och även undersöka vilka småkryp som finns genom att håva utmed strandkanten.

– Det kommer vara unikt tillfälle att lära sig mer om närområdet och dess rika natur och djurliv, säger Johan Eriksson.

Skräpet blir konstverk

Ambitionen är att återanvända de förmår som hittas i ån och uppsamlat material som går att restaurera ska behandlas. Cyklar som plockas upp kommer, efter anmälan till polis, restaureras eller plockas isär för att användas igen och skänkas till behövande. Det som inte går att återvinna kan istället bli ett konstföremål tillverkat tillsammas med feriepraktikanter och June Avfall & Miljö och avfallspedagog.

– Det kommer bli ett konstverk som ska ställas ut i aktivitetshuset Smeden, säger Johan.

Det kommer invigas under sommarfestivalen som anordnas i augusti. Skräpet som hittas kommer användas i en konstutställning som presenteras i höst.

Text och foto: Joakim Edvinsson

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page