top of page
  • Smeden

Magisk avslutning på teaterskolan

Smedens scen var förvandlad till ett orientaliskt fantasirike. Det var dags för en magisk avslutning på Smedens sommarteaterskola. De deltagande barnen och ungdomarna fick tillsammans med professionella skådespelare sätta upp en komprimerad version av Mozarts Trollflöjten inför en entusiastisk publik.

Klassisk opera i miniformat

Efter två veckor på Smedens teaterskola kunde ett tiotal barn och ungdomar avsluta med en uppsättning av Mozarts trollflöjten.

Det gjordes tillsammans med professionella skådespelare från Minopera.

Smedens scen hade förvandlats till en magisk skog i ett orientaliskt fantasirike. Handlingen börjar med att Fågelfångaren Papageno letar fåglar till sin drottning.

Den unge prins Tamino förföljs av en jättelik orm. Han svimmar men räddas av tre damer, utsända av Nattens drottning, och alla förlorar sitt hjärta till den vackre ynglingen.De ger Tamino ett porträtt av Nattens drottnings dotter Pamina. Han förälskar sig genast i den vackra flickan.


Hon har blivit bortrövad av Sarastro och Tamino lovar att rädda henne. Till hjälp får han en trollflöjt och Papageno (fågelfångaren) som också följer med, får ett klockspel. Operan slutar lyckligt med att den unge prinsen får sin prinsessa.

De bärande rollerna spelades av operasångarna Wolfgang Veith, Annika Liljenroth och Pär Nilzén.

Barnen agerade tillsammans på scenen och spelade alltifrån djur till eld och vatten.

Lära mer om skådespeleri

– Det är kul att Smeden ger barnen möjligheter att pröva på olika kulturyttringar som exempelvis teater, säger Wolfgang Veith.

Wolfgang är operasångaren och projektledare. Han är utbildades i Wien och driver operaföreningen ”Minopera”.

Teaterskolan har blivit möjlig tack vare stöd och samarbete med Jönköpings kommun och arrangörsbidrag från Region Jönköping.

Förhoppningen är att fortsätta teaterskolan i Smeden även under hösten. Håll utkik!

Kul sommarjobb som teaterledare

Det var inte bara Wolfgang Veith som höll i sommarteaterskolan. Till sin hjälp hade han sommararbetande ungdomarna Linus Boström och Emma Samuelsson.

– Det har varit kul och tagit mycket på krafterna. Det var energiska barn och få alla barn lugna och samlade på en och samma gång var inte lätt, säger Emma.

Båda har erfarenhet av teater sedan tidigare. Emma har varit engagerad i Vulkanteatern och Linus spelade teater när han var yngre.

– Det roligaste har varit att se processen. Att gå från noll till en färdig föreställning, säger Linus.

Linus och Emma berättar att de gjort mycket teaterlekar. Förutom att jobba med själva scenerna också ordnat med kostymer och scenerier. Allt sådant som också tillhör teaterns hantverk.

Text och Foto: Joakim Edvinsson

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page