top of page
  • Smeden

Operasommarskola i Smeden

Den som passerat förbi Smeden under mitten av juli kan ha hört sköna arior strömma ut ur lokalerna. Operaentusiaster har arbetat fram roller och arior under ledning av regissören Sigrid Tschiedl från Österrike. Hon har tillsammans Minopera’s Annika Liljenroth och Wolfgang Veith genomfört en operasommarskola i Smeden.

Sommarskolan avslutades med ett publikt framträdande där deltagarna framförde sina roller iklädda kostymer och all.

– Vi hoppas att kursen kan upprepas. Det var mycket nöjda deltagare som var väldigt duktiga och entusiastiska, säger Wolfgang Veith efter avslutningen.

Opera för alla

2015 startades föreningen Minopera som en ideell förening från Jönköping . Den var ursprungligen tänkt att göra operateater för barn men har sedan dess utvecklats till att vilja öka tillgängligheten till opera för alla i alla åldrar. Föreningen håller numera till i aktivitetshuset Smeden.

– Vårt utbud har hela tiden utvecklats och numera räcker utbudet från småbarnspjäser till opera för vuxna och operaworkshops, säger Wolfgang Veith.

Han tillsammans med sin fru Annika Liljenroth är eldsjälarna bakom Minopera. De har gjort över 100 föreställningar och nått över 6000 åskådare sedan premiären i augusti 2015.

– Vi ser oss som en opera för alla och tillgänglighet är nyckelbegreppet i vårt arbete, säger Wolfgang.

Fullt program i sommar och höst.

Under sommaren spelar Minopera sin första vuxenproduktion i Jönköping . Den heter ”La serva padrona” i Rosenlunds herrgård.

– Det är Jönköpings första soffopera och är internationellt samarbete mellan Minopera, Wiener Wohnzimmeroper och gästregissören Sigrid Tschiedl, säger Wolfgang Veith.

Den har premiär den 8.e augusti och repeteras just nu för fullt i Smeden.

Den 18:e augusti sker en spännande händelse i Jönköping. Då sätts operan Don Giovanni upp i Rådhusparken. Den är speciell då den kombinerar opera och film. Det är aktörer på filmduken som synkas med operasångare ”live”.

Konsert i Smeden

Den 14 oktober är det dags för konsert i Smeden. Då är det guldbaggenominerad Aminah Al Fakir som tillsammans med pianisten Maria Johansson och Jönköpingsprofilen Julia Sandwall på fiol, gör en konsert med titeln ”Train to all our dreams”.

– Aminah brinner för integration och frågade oss därför om vi kan göra det möjligt för nyanlända unga att komma till hennes konsert, säger Wolfgang.

Därför erbjuds gratis biljett till ensamkommande ungdom som kommer i sällskap med 2 vuxna med ordinarie biljett. Dessutom går alla under 26 år för halva priset.

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Minopera

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page