top of page
  • Smeden

Pia Sundhage gästade Smeden

Under lördagen var Pia Sundhage på besök hos Husqvarna FF. Cirka 100 spelare och ledare inspirerades av hennes föreläsning om hur man som spelare och tränare kan utvecklas.

– Vi är varandras miljö och tillsammans gör vi varandra bra, sa hon.

Imponerade meritlista

Pia Sundhage är dubbel OS-medaljör, har VM-titlar och SM guld. Och det är bara några höjdpunkter på hennes långa meritlista.

Hon var också en banbrytare inom Svensk fotboll. Hon bröt mot många invanda föreställningar att tjejer inte kunde spela fotboll. Pia var först med att bli proffs som damspelare och visade andra att det var möjligt.

Så det var en stor förebild som pratade inför cirka 100 spelare och ledare i Husqvarna FF.

Att bli landslagspelare

Pia var inbjuden av Husqvarna FF för att prata om hur man kan bli landslagspelare här och nu.

– Många spelare kan och vill bli landslagspelare men frågan är om de orkar prioritera detta över tid, säger Pia.

Hon ser att det är en utmaning att behålla spelare, framför allt på flicksidan. Många slutar vid 14-15 års ålder. Pia tycker att föreningar, spelare och ledares ska se sig själva i spegeln.

– Vad gör vi för att det ska bli så roligt och lustfyllt som möjligt att komma till Husqvarna FF, säger Pia.

Bredden är toppen

Alla människor vill vara i ett sammanhang där man vet varför man är där just nu och hur man kan bidra i denna miljö.

Det är inte bara prestationen och vilken divison laget spelar i som har betydelse enligt Pia.

Husqvarna FF’s slogan, Bredden är toppen är bra om föreningen kan leva upp till den. Det är viktigt att erbjuda olika saker. Vill man bara gå på fotboll två gånger i veckan ska det vara möjligt. På samma sätt ska det vara möjligt att träna fotboll tre-fyra gånger i vecka. Det ena är varken bättre eller sämre utan båda är lika viktiga.

– Man kan fortfarande ha samma färg på tröjan och vara under samma tak, men man vill lite olika, olika mycket och olika är bra, säger Pia.

Det behöver skapas en kultur som gör att spelaren vill gå till träningen just idag och veta vad hon kan bidra med.

Talangutveckling på sin nivå

Pia vill bryta mot jantelagar och ett traditionellt sätt att utveckla spelare. Hon menar att talangerna behöver spela på sin nivå. Så att spelaren vet vad som är hennes bästa nivå.

– För att utvecklas behöver det ta emot, det behövs utmaningar, säger Pia.

För att skapa det behöver spelaren få vara i sin bästa miljö och det är att spela med andra som är lika bra eller lite bättre. Pia tycker att svensk fotboll är både ålders- och könsfixererade.

– För att utvecklas behöver spelaren spränga lite gränser. Vi vill att våra talanger i landslaget ska spela med killar någon gång i veckan för att känna på ett högre tempo, säger hon.

Gör mer av det som går bra


Pia vill att ledarna ska skapa en ansvarskultur – inte en lydnads kultur. Spelare ska ta ansvar för lagets prestation och utveckling så väl som sin egen. Hon betonade också att lyfta fram det positiva. I sin roll som förbundskapten så tar hon sällan upp negativa saker i gruppen

– Jag visar sällan matchbilder på det som går dåligt utan oftast på det som gått bra. Ställ frågan varför gick det bra och hur kan vi upprepa detta och göra det ännu bättre nästa gång, säger hon.

Varje spelare behöver fråga sig själv ”vad gjorde jag bra idag och vad krävs för att det ska bli bättre?”

Imponerad av drömvingarna

– När jag kom hit idag blev jag väl mottagen, det gör att jag kommer prata väl om Husqvarna FF till andra, säger Pia.

Innan föreläsningen fick hon fick en förevisning av drömvingarna i Smeden. Det blev hon imponerad av och de historier som göms i varje vinge.

– Det berörde mig, berättade hon från scenen.

Efter föreläsningen så togs den obligatoriska bilden framför vingarna. Den finns nu att se på Pia Sundhages Instagramkonto.

Drömmer om EM på hemmaplan

Under 2020 kommer EM för F17 att arrangeras i Halland. Pia ser framemot detta av många anledningar.

Hon ser att det ger spelarna möjlighet att få se de allra bästa spelarna. De kan få drömma att få vara med då det spelas på hemmaplan. Pia tror också det kan bidra till att yngre spelare får se sina förebilder och även få nya.

Sedan finns det en annan sida också. Pia är uppvuxen i en tid då man som tjej inte fick spela fotboll. Nu är utvecklingen där att Sverige kan vi arrangera ett EM, det är spännande, säger Pia.

Hon tillägger att det är viktigt att visa föräldrar och far-och morföräldrar att tjejer kan prestera på en hög nivå också.

– Jag drömmer om nästa steg för för damfotbollen. Drömmen är att nå den känsla jag hade som 15-åring när jag debuterade i landslaget. Att vi i Halland 2020 har spelare som vill prestera, lira bra fotboll och göra det med glädje, avslutar hon.

Text och Foto: Joakim Edvinsson

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page