top of page
  • Smeden

Seniorkraft i Smeden

Det är ett skönt gäng med grånade herrar som sluter upp för gemensam lunch på Smedens Kök en helt vanlig höstgrå tisdag. De är kärnan i en grupp som jobbar med skötsel av aktivitetshuset Smeden.

– Vi har väldigt roligt när vi träffas och fikar tillsammans. Det är en social verksamhet, säger Jörgen Bergström som är lite av en sammanhållande kraft för gänget.

Det är total 11-12 stycken som tagit på sig en slags vaktmästare och allt-i-allo funktion för Smeden. De träffas varje tisdag mellan 9-12 och avslutar oftast med lunch en gemensam lunch, berättar Jörgen.

Gamla fotbollspelare

Det är många som spelat fotboll i föreningen och som på äldre dar vill vara med och hjälpa till. De flesta har en bakgrund i föreningen och är klara med det sportsliga men vill känna en tillhörighet ändå. – Vi gör det vi kan göra, säger gänget när jag får äran att äta lunch ihop med seniorerna.

Skratt blandas med allvarligare kommentarer kring hur man ska lösa olika praktiska saker i lokalerna. Det märks att det finns många års erfarenhet i gruppen. De flesta har också ett stort nätverk och det är alltid någon som känner någon som kan hjälpa till att lösa problemen.

Det är inte bara det praktiska som seniorerna bidrar med. – Vi vill naturligtvis berätta om verksamheten och vara ambassadörer på olika sätt och vis, säger Jörgen.

Just denna tisdag är Stefan Axelsson, ordförande i Husqvarna FF med på lunchen. Han berättar om planerna för Smeden och alla lyssnar intresserat och kommer med kloka frågor och funderingar.

Stefan berättar om bakgrunden till Smeden. Det var Ulf Isaksson som pratade med Brand-johan och idéen föddes där någonstans. Från början jobbades det med att kommunen skulle köpa fastigheten och HFF stå för innehållet. Idéen presenterades för allt och alla. Men kommunen nappade inte på att köpa galleriet.

– Fanns det då andra vägar att gå, funderade Stefan tillsammans med projektgruppen för Smeden.

Det bästa för föreningen var att bilda ett fastighetsbolag för att minska risken i projektet och samtidigt skapa en solid grund för föreningen. Sagt och gjort, Vapenvallen Fastighets AB bildades som ett helägt bolag av Husqvarna FF. Galleri Smedbyn förvärvades sedan från Brand-Johan och planerna för att fylla huset med olika verksamheter började ta form. Det var i oktober 2016 som fastigheten officiellt togs över.

Seniorkraft i Smeden. (Foto: Joakim Edvinsson/Photis Media.)


Praktiska saker

Samtalet övergick sedan i diskussioner vad som behöver göras och hur. Det finns naturligtvis utrymme för flera andra att vara med och bidra.

Det viktiga är att det kommit igång ett gäng som vill vara med och bidra till utvecklingen av Smeden.

Alla såg att detta skapar nya möjligheter för att utveckla föreningen och locka andra olika typer av människor till oss.

Herrarna hade många initierade frågor och Stefan svarade bra. Det finns en stor nyfikenhet och engagemang att bidra till att Smeden blir den lokala mötesplatsen för både unga och gamla.

Lunchen avslutades med en traditionell lagbild utanför Smedens kök.

Vill du delta i tisdagsgänget? Kontakta då kansli@husqvarnaff.se

Text och Foto:

Joakim Edvinsson 

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page