top of page
  • Smeden

Stämningsfull konsert i Smeden

Smeden-scenen hade under söndagen packat undan de Pelle Svanslös kulisser som Vulkanteatern satt upp och lämnat plats för en stämningsfull dekor – som att komma hem till ett vardagsrum med orientaliska mattor, lampor, växter och ljus. Inbjuden av Föreningen Scenkonst i Jönköping äntrade Aminah Al Fakir scenen med låtar från sitt debutalbum Train to all our Dreams.

Känslomässig berättelse

Med sitt stora uttryckssätt tog hon med sig publiken genom en känslomässig berg-och-dalbana när hon berättade om bakgrunden till låtarna och sitt liv. Från sorgen över ett barn som hon mist kort efter födseln, till den barnsliga glädjen över att ha gett ut sitt debutalbum och dessutom få ha sitt namn tryckt på en tygpåse. Allt vackert invävt och ackompanjerat av pianisten Maria Johansson och violinisten Julia Sandwall.

Guldbaggenominerad scenartist

Aminah Al Fakir kommer från en mycket musikalisk familj. Alla hennes yngre bröder sysslar på ett eller annat sätt med musik. De mest kända är Salem och Nassim Al Fakir.

Själv har Aminah gått Skara Skolscen och Musikhögskolan och ägnat sig åt både film, teater och musik i olika sammanhang. Hon var bland annat nominerad till en Guldbagge för sin roll i ’Vingar av glas’ och hösten 2015 var hon med i ensemblen i musikalen Kristina från Duvemåla.

Våren 2016 jobbade hon sedan en period som musiklärare för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn. Ett arbete som hon tyvärr fick avsluta när hon drabbades av utmattningssyndrom för två år sedan. Hon har därefter engagerat sig starkt i flyktingfrågan genom den politiskt obundna rörelsen ”#Vistårinteut”.

Att leva sina drömmar


Temat för konserten i Smeden och även namnet på hennes skiva handlade om att leva sina drömmar.

– Jag har drömt om detta i sex år, berättar Aminah och tar oss med in i en kaotisk tillvaro som småbarnsförälder. Hennes dröm att göra något med sin röst växte trots allt ståhej med ett tvåårigt tvillingpar och större syskon på det.

Efter att hon varit iväg på en helgkurs i dynamiskt framträdande så började hon fundera på vad hon egentligen ville göra med sitt liv. Efter att ha haft ett ”möte med sig själv” kom hon fram till att det var att sjunga och göra en skiva som var hennes stora dröm.

Dagen efter beslutet (!) får hon ett samtal från trummisen och låtskrivaren Josephine Forsman (Sahara Hotnights) som undrar om Aminah vill skriva texten till en låt som hon och basisten och låtskrivaren Mats Rubarth skrivit (Casablanca).

Detta blir starten på ett 2-3-års långt samarbete med låtskrivande, inspirerat av 60-70-talen och artister som Joni Mitchell, Joan Baez m fl. I våras, 5,5 år senare, kom sedan äntligen det färdiga debutalbumet ut.

Det blev också hennes väg att komma tillbaka efter perioden av utmattning.

Började skriva egna låtar

Samarbetet med Josephine och Mats gör att Aminah även börjar skriva på egen hand. Efter att fått en bunt med CD-skivor med Singer-songwritern Nick Drake så tänkte Aminah, ”kan han så kan jag” och skriver bl a låten November Blues sittandes på ett café en regnig novemberdag. Ett stipendium möjliggjorde att hon kunde åka till England och utveckla sitt låtskrivande. Där träffade hon andra låtskrivare som hon fortsatte att inspireras av när hon kom hem.

Från finstämda ballader till blues

Det handlar alltså om drömmar. Aminah berättar väldigt personligt om hur låtarna kom till och episoder i hennes liv som varit tuffa. Hon berättar om det tomrum som finns efter att ha mist ett barn strax efter födseln i ett medfött hjärtfel. En son som kom med budskapet att livet är kort så lyssna till din inre röst och följ din längtan. Ett foto av sonens fotavtryck i glas finns med i skivomslaget.

Trots den begränsade uppsättningen med sång, fiol/viola och piano lyckades trion skapa en bra variation. I finstämda låten ’Made to love music’ lyckades sångläraren Aminah guida publiken till en skön allsång. Den fina texten i kombination med allsången skapade en varm känsla i Smeden.

Hennes egen låt No More babyhands beskriver sorgen över att vissa perioder i livet oåterkalleligt tar slut; den att inte kunna få egna barn mer, eller den att aldrig kunna bli kär för allra första gången igen. En väldigt vacker melodi. Pianisten Maria Johanssons finstämda ackompanjemang skapade en skör fond till den vemodiga texten.

Julia Sandwall fick visa upp sina talanger i den mer ruffiga låten ’November blues’. Ett härligt och småaggressivt solo var en av kvällens stora behållningar.

Engagemang för flyktingar.

Till sist framförde Aminah sin sång som är skriven utifrån hennes stora engagemang för flyktingar. Låten spreds över landet och blev en slags samlande sång för alla som engagerar sig för unga på flykt.

Låten heter ’Jag har vandrat över bergen’. När hon skulle framföra den blev Aminah väldigt berörd. Hon kände till den tragiska händelsen i Jönköping, då en utvisningshotad kille tog livet av sig.

Aminah berättade att låten har framförts vid olika manifestationer runt om i Sverige.  Den

finns också i en rad olika youtubeklipp och i olika versioner.

Naturligtvis framfördes den även denna kväll i Smeden. Aminah bjuder in publiken till att sjunga med i sången… och publiken var med på noterna.

Efter konserten blev det lång kö till autografskrivande och skivförsäljningen. Aminahs dröm att ha en egen tryckt väska med sitt namn på hade också gått i uppfyllelse.

Tillsammans för ett mera varierat kulturliv i Jönköping

Konserten anordnas av Scenkonst Jönköping. Det är en ideell förening som vill stärka den fria professionella scenkonsten i Region Jönköpings Län.

2018 finansierar både Region Jönköpings Län och Jönköpings kommun verksamheten. Ambitionen är att föreningen vill bygga upp en relation mellan det fria professionella kulturlivet och Jönköpingsborna.

Scenkonst Jönköping arrangerar därför en konsertserie som involverar så många lokala scenkonstnärer och musiker som möjligt. Föreningen vill vi utveckla och möjliggöra nya relationer genom att nå ut till nya delar av samhället. ”Relationer” är därför temat på denna musikserie.

Vill du se mer av Aminah så kolla in hennes hemsida: www.aminahalfakir.com Här finns info om hur man kan köpa skivan.

Facebook: AMINAH AL FAKIR

Instagram: @aminahalfakir

Debutalbumet Train to all our Dreams finns även på Spotify, Itunes, Amazon, Soundcloud, youtube med flera kanaler.

Text och Foto: Joakim Edvinsson 

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page